mailinglijst

De driel-discussie mailinglijst

Als dit je eerste kennismaking is met de driel-discussie mailinglijst: Welkom! De driel-discussie mailinglijst is de gezamenlijke elektronische postbus van en voor Drielse zaken en alles daaromheen.

Aanmelden

Stuur een bericht via de contact-knop met als onderwerp “aanmelden mailinglijst”. Uw aanmeldingsverzoek wordt dan doorgestuurd naar de lijstbeheerder. 
Na controle ontvang je automatisch een bericht. Hierin wordt onder meer het e-mailadres genoemd dat je kunt gebruiken om berichten aan de lijst te sturen.

Afmelden

Stuur een bericht via de contact-knop met als onderwerp “afmelden mailinglijst”. Na controle ontvang je automatisch een bevestiging.

Gedragsregels

Uiteraard zijn er gedragsregels…

Vragen en klachten over de mailinglist

Heb je klachten over een andere driel-discussie mailinglijst deelnemer, stuur dan een bericht via de contact-knop en niet naar de hele lijst. De lijstbeheerders zijn achter de schermen actief om alles in goede banen te laten lopen. Daar hoeven niet alle deelnemers mee lastig te worden gevallen. Vragen over de driel-discussie mailinglijst? Ook hier weer via de contact-knop

Er zijn dingen die je beslist niet moet doen, omdat ze anderen veel ongemak bezorgen. En er zijn dingen die je maar beter wel kunt doen. Alleen dan vergal je het niet voor de andere lijstdeelnemers.

Maak jezelf bekend

We stellen het op prijs dat nieuwe mailers zichzelf (eventueel kort) introduceren. Op de driel-discussie mailinglijst hebben veel leden inmiddels een grote familie opgebouwd, waar nieuwe neefjes en nichtjes van harte welkom zijn. Hou je dus aan bovenstaande gedragscode’s zodat de familie zal blijven groeien. En gedraag je binnen de mailinglist alsof je tegenover hen zit en tegen ze spreekt. Je computerscherm mag het anders doen voorkomen, maar tientallen mensen lezen jouw woorden. Vermijd kwesties die snel tot welles/nietes-discussies leiden. Laat je niet verleiden tot een (heftige) discussie en probeer commentaar op mensen of hun gedrag buiten de lijst om te doen. Vuistregel: plaats maximaal twee bijdragen per discussie-onderwerp. Daarna val je bijna altijd in herhalingen. Flame wars, het beledigen van lijstleden of anderen, worden op de lijst niet geduld. Laat humoristisch of ironisch bedoelde opmerkingen van een smiley vergezeld gaan. Als je iets aan wilt kaarten wat geen directe raakvlakken heeft met het onderwerp Driel e.o., dan kun je in het subject tussen haakjes off-topic toevoegen. Vraag in dat geval altijd andere deelnemers om alleen naar jou persoonlijk te reageren, niet via de lijst.

Houdt je bijdragen overzichtelijk

Als je antwoord stuurt naar slechts een of twee deelnemers, gebruik dan niet de standaard reply-functie van je mailprogramma, want dan gaat je reactie naar álle deelnemers. Gebruik in plaats daarvan forward en vul de naam van de geadresseerde zelf in. Wees zuinig met het citeren van andermans berichten. Dat maakt namelijk de digest-versie (dagelijkse bundel) zeer onoverzichtelijk. Meer dan 5 regels citeren is meestal onnodig. Probeer onder de tekst te quoten waarop je reageert. Het is niet gebruikelijk om off-list gestuurde mailtjes op de lijst te quoten, zonder toestemming aan de oorspronkelijke auteur te vragen. Denk na over de subject/onderwerp van het bericht. Gebruik een passend subject en indien je reageert op een bericht waarvan het onderwerp al lang niet meer klopt, pas het dan aan. Dat is tevens handig voor later, om berichten in het archief terug te vinden. Natuurlijk moet de inhoud van een lijst-mailtje voor iedereen interessant zijn. Is dat niet het geval, mail dan off-list met de perso(o)n(en) voor wie het mailtje wel interessante informatie bevat. Stuur alleen mailtjes naar de lijst als je iets zinnigs te melden hebt, zg. ‘me too’-mailtjes voegen niets toe aan een discussie en zijn hinderlijk voor veel lezers. Zet onder elk bericht je eigen emailadres. Bij de meeste mailprogramma’s is dan een muisklik voldoende om een persoonlijke mail te sturen naar de betreffende persoon.